Ne petrecem tot mai mult timp pe telefon. Unde va duce asta în viitor, ce ne costă

de: Iozan Carmen
02 09. 2021

Traficul de date mobile, la nivel mondial, crește de la an la an. Perioada în care ne aflăm acum a favorizat acest fenomen.

Traficul de date înseamnă volumul de conținut vizualizat prin rețelele celulare 3G, 4G sau 5G. Practic, cât internet consumă un utilizator cu ajutor telefonului mobil sau al tabletei. Traficul de date pe smartphone sau pe o tabletă îți permite să faci streaming audio sau video. Astfel, poți să te uiți la filme, să te joci online, să faci browsing pe internet sau pe rețelele de socializare. Majoritatea își lasă datele mobile pornite pe smartphone sau tabletă.

Câți dintre noi avem telefoane mobile?

În contextul actual, suntem forțați de împrejurări să fim consumatori de trafic de date. Anul acesta, s-a înregistrat un trend ascendent. Prețul mediu pe gigabyte este de 4,07 dolari. O mare parte din populația lumii sunt consumatori de internet, mai precis, 67%. Conform datelor furnizate de Stock Apps, aproximativ 5,3 miliarde de persoane dețineau telefon în luna iulie.

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, acest lucru înseamnă 117 milioane de utilizatori noi. Traficul de date nu este distribuit uniform. Sunt zone cu consumatori mai mari sau mai mici.

Europa a fost consumatoarea de top, anul trecut. Se pare că, 86% din populație sa are telefon. Cu toate acestea, piața este saturată. Prognoza pentru 2025 este de abia 87%, ceea ce înseamnă că, creșterea va fi mică în următorii ani. După Europa, urmează America de Nord, care este foarte aproape, la câteva puncte procentuale. Apoi, China, Hong Kong, Macao și Taiwan sunt la egalitate. În aceste zone, 83% din populație deține un telefon. Cei mai mici consumatori de date mobile vin din Africa Subsahariană. Aici, mai puțin de jumătate din populație nu are telefon.

Numărul de 5,3 miliarde se referă la persoane care dețin un singur telefon. Sunt oameni care au mai multe dispozitive conectate la rețea. Astfel că, 79% din toate conexiunile mobile sunt smartphone-uri. Restul de 21%, aparțin altor dispozitive conectate. Acestea pot fi tablete, laptopuri sau routere.

Pandemia a provocat o creștere masivă a traficului mobil, aproximativ 68%. Dispozitivele Android au reprezentat 73% din traficul respectiv iar dispozitivele iOS 26,3%.